Látnivalók

Tési szélmalmok

A szeles fennsík rendkívül alkalmas volt régen szélmalmok működtetésére. A táj közkedvelt látnivaló közé tartoznak a szélmalmok, különösképpen a község jelképét képző, 1840-ben épült Helt-féle szélmalom, amely jelenleg is működőképes és látogatható. A malmokat a Táncsics Mihály u. 20. szám alatti ház portája felől közelíthetjük meg.

Kovácsmúzeum

A Táncsics Mihály utcában található ház portája nem csak a szélmalmok megközelítésére szolgál, ugyanis az épület egy régi kovácsműhelynek is otthont ad. Számos mennyiségű szerszám, eszköz, kézi működtetésű gép található itt kiállítva. A kovácsműhely tési iparosok, bognárok, kovácsok emlékét őrzi.

Római fürdő

A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg.

Széchenyi Zsigmond kilátó

A település melletti bükkerdőben található, a fából készült kilátó, melyet a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakjáról neveztek el. Széchenyi Zsigmond a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját. Gyalogosan, párperces sétával jól megközelíthető.

Csikling vár

A vár építésének pontos ideje ismeretlen. Egy 420 m magas domb tetején elhelyezkedő, összedőlt várépület belsejében mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg, amelyek egy négyszögű lakótorony, még jól felismerhető falai voltak. A középkorban átépítették vadászkastélynak. Közelében található a Tési - fennsík perem egyetlen forrásbarlangja.

Dr. Hegyi Imre emlékpark

Dr. Hegyi Imre néprajzkutató és muzeológus tiszteletére emelt emlékparkot is érdemes felkeresni és egy hatalmas sétát tenni a csodálatos környezetben.

Alba Regia barlang

Az isztiméri Csőszpusztától északkeletre, körülbelül 2 kilométernyire található, a Tési-fennsíkon.1982 óta fokozattan védett bakonyi barlang. A Bakony leghosszabb, legmélyebb és Magyarország 4.legmélyebb barlangja a Bányász-barlang, az István-lápai-barlang és a Vecsembükki-zsomboly mögött.

Siska forrás

Nem messze Jásdtól, a Gaja patak szomszédságában ered ez a kis forrás, amit sokan Siska-kútnak ismernek. Elmondások szerint, ha nagy mennyiségű csapadék zúdul le egyszerre, gyakran szökőkútként tör fel a kávébarnás víz.

Burok völgy

A Burok-völgy Magyarország egy igen érdekes, ritka természeti jelenségeket mutató természetvédelmi területe. Környezetétől eltérő klímája, viszonylagos elszigeteltsége, botanikai és zoológiai érdekességek kincsestárává teszik.

További látnvalók

Gróf Zichy kastély - Várpalota

Thury vár - Várpalota

Római katolikus templom - Várpalota

Bátorkő vára - Várpalota

Nagy Gyula Galéria - Várpalota

Vízhordó lány szobra - Várpalota

Római kori halomsírok - Várpalota

Kálvária - Várpalota

Fodor Sára Tájház - Várpalota

Szent István király Római katolikus templom - Várpalota

Jó Szerencsét Művelődési Központ - Várpalota

Zsinagóga - Várpalota

Szabó-féle homokbánya - Várpalota

Trianon Múzeum - Várpalota

Középkori gótikus szentély Inotán - Várpalota

Református templom - Várpalota

Zichy kápolna - Várpalota

Krúdy-szobor - Várpalota

Kopjafák - Várpalota

I. és II. világháborús emlékmű - Várpalota

Magyar Vegyészeti Múzeum - Várpalota

Evangélikus templom - Várpalota

Thury György szobra - Várpalota

Obeliszk - Várpalota

Táncoló lánykák - Várpalota

Bányászfiú szobra - Várpalota

Duzzasztómű - Várpalota

Megyeháza - Várpalota

Szent Donát-kápolna - Várpalota